nedjelja, 28. srpnja 2013.

Jelovnik za +35 stepeni celzijusovih - Riba i supa rashladjuju

   Na temperaturama od 35 i više retko ko razmišlja kao gurman. Jeddina misao je kako da se što bolje rshladite.

   Priroda nam je, po ko zna koji put, izašla u susret osiguravajući u sezoni baš one namirnice koje su organizmu najpotrebnije. Tako leti nudi čitavu lepezu obojenih plodova voća i povrća, koje uz visok sadržaj vode, žednom telu nude i elektrolite koje se brzo gube zbog pojačanog znojenja i ubrzanog disanja.


Najvažnije je da unosite dovoljno tečnosti, pa se osim vode preporučuju čorbe, supe, voćni sokovi i čajevi, što više voća i povrća, ribe i mesa. Domaćice treba da pripremaju jela sa što manje ulja i masti. Hrana ne sme da bude opterećujuća, organizam i onako troši dovoljno energije na rashladjivanje.
   Bela riba, školjke i rakovi su dobar izbor proteina, a istovremeno i izvanredan izvor esencijalnih mashnih kiselina. Sa druge strane fermentisani mlečni proizvodi su izvor enzima, prijateljskih bakterija koje čuvaju vaš sistem za varenje.
   Telo se usled velikih vrućina leti rashladjuje znojenjem, gubeći pri tom vodu i elektrolite, koje je neophodno stalno nadoknadjivati. Voće i povrće sa visokim procentom vode važan su izvor tečnosti. Zato su lubenica, dinja, paradajz, grejpfrut, salata i brokoli popularne letnje namirnice. Sveži voćni sokovi su zbog svojih vlakana, vitamina i minerala odličan izbor za leto. 


  
Ayura Herbal napitak vam isto uspešno može pomoći, ne samo u nadoknadi minerala i vitamina, nego sa svim svojim dobrim sastojcima.

Nema komentara:

Objavi komentar