nedjelja, 9. lipnja 2013.

ĐUMBIR

Mnoge kulture i kuhinje koriste đumbir zbog jedinstvenog ukusa i divnog mirisa koji daje mnogim vrstama jela. Drugi ga cene zbog njegovih lekovitih svojstava.
Vekovima je korišten u azijskim jelima, a u Europu i Severnu Ameriku stigao je u poslednjih nekoliko decenija.
Đumbir je kvrgavi korijen, svetlosmeđe boje.
Možete pronaći organski đumbir u lokalnoj prodavnici zdrave hrane i to u dva oblika: sušeni, zreli i mladi koren koji se razlikuju po boji (mladi je znatno bleđi) .



Kakve su koristi od đumbira?

Jedan od sastojaka u đumbiru je i žuti pigment kurkumin. Veći dio kurkumina ostaje u probavnom traktu gde, kako se pokazalo, štiti od polipa, a verovatno i od raka debelog creva.
Dugačka je lista koristi po zdravlje koje donosi đumbir. Poznat je kao efikasan lek protiv vrtoglavice, a ako ga izmiksate i namažete na čelo ublažiće vam migrenu. Deluje antiinflamatorno pa pomaže i u bolovima u zglobovima. Ako ste prehlađeni ili gripozni, đumbir će vam olakšati simptome. Takođe je dokazano da potpomaže detoksikaciju i regeneraciju organizma. Đumbir čisti organizam od toksina, osvežava seksualni život, vraća vitalnost, ublažava proletnji umor i prava je poslastica. Da ne govorimo koliko je važan za žene – ublažava PMS, drži pod kontrolom sindrom policističnih jajnika te poboljšava cirkulaciju materice i zdelice.
 


U Aziji postoji tradicija upotrebe đumbira protiv migrene.
Recept izgleda ovako:
kada osetite da će početi migrenozni napad, dve kafene kašičice svežeg ili kafenu kašičicu suvog đumbira prelijte šoljom ključale vode, promešajte, nacedite pola limuna i polako popijte kada se malo prohladi. Ovaj napitak pije se na svaka četiri sata u trajanju od četri dana. Na ovaj način smanjuje se intenzitet bola i proređuju se migrenozni napadi, pa je dobro čaj od đumbira piti preventivno.
Narendan svež koren đumbira pomešan sa seckanim belim lukom i svežim listom ruzmarina je fantastičan preliv za ribu (odlučite se za onu bogatu sa Omega 3 masnim kiselinama - skuša, losos, tuna). Pomešajte sve sastojke, dodajte malo morske soli, sok od pola limuna i malo maslinovog ulja. Ovaj preliv u svoj jelovnik obavezno treba da uvrste oni koji pate od povišenog holesterola, kao i ljudi koji boluju od artritisa. 


Đumbir je od velike pomoći svima koji pate od reume ili osteoartritisa.
Evo recepta za poslasticu koja im može značajno olakšati tegobe:
Narendajte 200g svežeg, dobro opranog đumbira, prelijte ga čašom svežeg soka od ananasa i kuvajte na srednjoj vatri 15 minuta. Pred kraj kuvanja dodajte kašiku meda, promešajte i vrelu smesu sipajte u čistu teglu. Svakog dana pojedite po jednu kašiku ove poslastice ujutro i uveče. Ovo slatko od đumbira uvek treba da stoji u frižideru pevača, profesora i svih osoba koje naprežu glasne žice, jer je đumbir jedan od najboljih prirodnih lekova za laringitis – zapalenje glasnih žica koje izaziva promuklost, gubitak glasa, suvoću i zapalenje grla. Tada se preporučuje po jedna kašika ovog eliksira na svaka tri sata.

Đumbir je od koristi i onima koji pate od išijasa. Ovim lekom Egipćani ublažavaju bol koji prati išijas: tri kafene kašičice susamovog ulja, dve kafene kašičice đumbira i jedna kafena kašičica limunovog soka se pomešaju i utrljaju u bolno mesto.
U kombinaciji sa nanom, đumbir je najefikasnije sredstvo protiv mučnine, naročito ako je u pitanju takozvana bolest putovanja, odnosno ako osećate nagon za povraćanjem dok se vozite brodom ili autobusom.


 Kupka od đumbira pomaže ako imate koprivnjaču. Prelijte 250 grama svežeg đumbira sa pet litara kipuće vode, poklopite i ostavite da odstoji pola sata pa dodajte vodi za kupanje. Ostanite u kadi barem 15 minuta.

 


 Đumbir je poznat po tome da ima pozitivan učinak na trudnice koje pate od jutarnjih mučnina. Đumbir u prahu pomešan sa čašom vode je najbrži i najučinkovitiji način za lečenje ekstremne mučnine i jutarnje mučnine.

Smanjuje bol i upalu
Đumbir je poznat kao prirodni lek protiv bolova. On je poznat po tome da ima protuupalna svojstva te da je snažan analgetik. Lekovita svojstva koja se nalaze u đumbiru smanjuju bol koju uzrokuje osteoartritis ili artritis.

Menstrualni grčevi
Preporučuje se da pijete čaj od đumbira sa smeđim šećerom.

Protiv gorušice
Čaj od đumbira je prirodni lek za sve vrste bolesti. Za one koji pate od gorušice idealan lek je čaša vode sa đumbirom u prahu.

Đumbir poput mnogih drugih biljaka i začina je super za smirivanje želuca. Ukoliko patite od probavnih problema nakon konzumiranja teških namirnica, možete koristiti đumbir kao lek. Đumbir pomešan sa kašikom meda može napraviti čuda za bol u trbuhu.

Zubobolja
Đumbir je također poznat kao najbolji domaći lek za zubobolju. Trljanje desni sirovim đumbirom će vam olakšati bol. 


 
Gdje nabaviti đumbir?
Ima ga u većini bolje snabdevenih supermarketa, ali je bolje da ga uzimate u prodavnicama zdrave hrane jer je verovatno svježiji. Čim ga kupite, možete otkinuti jedan njegov krak i posaditi ga u srednje velikoj saksiji. Samo iseckajte cieli koren na približno jednake delove i pobodite ih u zemlju. Zalevajte obilno i svakodnevno. Imajte u vidu da on raste u širinu, pa ga na vreme premestite u veću saksiju. 





Kako ga koristiti?
Đumbir možete jednostavno narendati i staviti u razna jela, celog ga grickati ili mešati narendanog sa medom. Od njega možete praviti i divan čaj. Oljuštite ga i isecite na tanke kriške. Prokuvajte vodu u šerpi i dodajte isečeni đumbir. Prekrijte poklopcem i pustite da se pari oko 20 minuta. Procedite i dodajte med i limun. 


Kako da odaberem dobar đumbir?
Ako nikada ranije niste kupovali đumbir, pronalazak svežeg komada može biti veoma težak. Prvo ga pomirišite – ako je miris snažan, onda je reč o zdravom đumbiru. Najbolje bi bilo da probate jedan njegov krak. Ako je ukus ljut i intenzivan, sigurno je ispravan. 


Da li ima sporednih efekata?
Toksičan je samo u ekstremno velikim dozama.U nekim slučajevima đumbir se preporučuje trudnicama protiv mučnine, ali sa velikom rezervom (sedativno dejstvo), pa se ipak treba posavetovati sa lekarom. Pored toga, veća količina đumbira (preko 5 grama) kod pojedinih osoba može izazvati i neželjena dejstva: mučninu, gorušicu, bolove u stomaku ili vrtoglavicu. Treba voditi računa o tome da đumbir sprečava (smanjuje) zgrušavanje krvi, pa kod osoba koje imaju krvarenje (iz bilo kojih razloga) treba ograničiti upotrebu.
Kod nekih ljudi đumbir može izazvati povišenu temperaturu. Takođe ako imate kamen u žuči, đumbir može pogoršati njegove simptome. Uvijek se konsultujte s lekarom pre upotrebe, jer može da oslabi ili ojača dejstvo lekova koji se uzimaju protiv hroničnih bolesti.

Nema komentara:

Objavi komentar

Objavi komentar