nedjelja, 9. lipnja 2013.

Kako telo poručuje da mu nedostaju vitamini

   Malaksalost i brzo zamaranje prvi su znaci kojima nam telo poručuje da mu nedostaju vitamini. Njihov nedostatak, medicinski nazvan hipovitaminoza, najčešće se javlja u proleće, a najbolje se leči svežim voćem i povrćem. Kada je malaksalost dominirajući simptom, nedostatak vitamina je moguće brzo izlečiti pomoću preparata koji sadrže minerale, vitamine i gvoždje, ali se u svakom slučaju savetuje pojačana uz obilne porcije voća i povrća pet puta dnevno.

   Kada se javi drugi simptom poput suve kose, suve i perutave kože, lomljivih noktiju, onda je verovatno po sredi nedostatak vitamina D3. Njegov nedostatak izaziva zapaljenske reumatske bolesti kao što je reumatoidni artritis, a kod žena i osteoporozu. Kod nedostatka vitamina C i A, infekcije su češće nego inače, a kada nam nedostaje vitamin B, naročito B12, možemo osetiti trnjenje u rukama i nogama. Deficit vitamina E u organizmu se ne pokazuje toliko vidljivim spoljnim znacima, nego su simptomi uočljivi u krvnoj slici, pa je tako pokazatelj nedostatka vitamina E manja količina crvenih krvnih zrnca.

   Takodje, pri nedostatku vitamina sluznice su manje otporne na virusne i bakterijske infekcije pa ćemo hipovitaminozu otkriti i po tome što se češće razboljevamo.

   Sveže voće i povrće, brže leči od tableta, ne savetujemo preteranu upotrebu šumećih tableta jer kod preteranog uzimanja mogu da dovedu do stvaranja kamenca u organizmu.

   Jedino se vitamin C izmokri u višku, ali se ni kod njega ne preporučuje uzimanje više od jednog i po grama, jer tada oštećuje vezivno tkivo i može da dovede do pojave gista, pa čak i do osteoporoze. Najviše vitamina C sadrže sveža paprika, keleraba, kelj i brokoli, a od voća pomarandža. Da bi se izlečio nedostatak vitamina C, dovoljno dnevno popiti jednu čašu cedjene pomarandže i pojesti porciju kelja.


    Nedostatak vitamina B takodje se često javlja, a da biste ga izbegli, konzumirajte piletinu, govedje i svinjsko meso, tunjevinu, integralne proizvode, orahe, krompir, pasulj, mlečne proizvode, šampinjone i soju.






   Na žalost u sadašnjici, voća i povrća ne sadrže više toliku količinu vitamina i minerala kao nekada, jer se uzgajaju u veštačkim uslovima, bez sunčave svetlosti i sazrevaju pomoću hemikalija.

Zato vam preporučujemo  AYURA HERBAL napitak koji je prirodan biljni preparat i sadrži sve potrebne vitamine i minerale. Osim toga služi i kao prevencija protiv mnogih bolesti, pošto sadrži devet lekovitih bilja, bakterije i gljive koje su dobrodošle kao pro i prebiotikumi.

1 komentar:

  1. Znam da je voće jako zdravo ali nekako nemam naviku jesti ga previše. Može li se tabletama poboljšati imunitet?

    OdgovoriIzbriši