četvrtak, 21. ožujka 2013.

Vodić za zdravu ishranu



Raznolikost je začin života, a to je svakako istina kada pokušavate jesti zdravu hranu. Niko ne voli jesti istu stvar dan za danom, i dosada je neprijatelj zdrave ishrane. Srećom za one koji pokušavaju slediti zdravu ishranu, postoji obilje raznolikosti na izboru da bi se zdravo hranili.
 Osim stotine sorti voća i povrća na raspolaganju imamo već i u prosječnim trgovinama. Tu je širok izbor mahuna, sočiva, orašasti plodovi, meso, mlečni proizvodi, riba i živina. Nema potrebe za dosadu ako želimo sledila zdraviji stil života.
Zdrava ishrana za kvalitetniji život
Ključ za uživanja u raznovrsnoj ishrani je planirati obroke pažljivo i budite sigurni da koristite mnoge vrste namirnica koje su dostupne. Pomoću kombinacije svežeg voća, povrća, mesa i žitarice, moguće je stvoriti svjež, uzbudljiv i zdrav obrok svaki dan u nedelji.
Nutricionisti često naglašavaju važnost raznovrsne ishrane, kako iz prehrambenih razloga tako i iz psiholoških razloga. Raznolika prehrana je neophodna za dobro zdravlje, jer različite vrste hrane sadrže različite vrste hranjivih materija. Osim raznovrsne prehrane  važno je da vaše psihičko blagostanje bude dobro, jer ako ste lišeni svojih omiljenih namirnica onda može lako dovesti vas da se odreknete svojeg zdravog načina života.
Puno je bolje da i dalje jedete hranu koju volite, ali ih jesti u umerenim količinama. Umjesto odustajanja od sočane slanine, na primer, nek vam budu kao povremena poslastica, možete ga uparivati s beloim omletom od jednog jajeta, umesto punog tanjira kajgane. Kao i sve drugo u životu, dobra prehrana je veoma bitna.
Važno je za svakoga da jedu hranu iz pet glavnih skupina hrane svaki dan. U ove skupine spadaju žitarice, povrće, voće, mleko i mlečni proizvodi, meso i mahune. Svaka od tih skupina hrane sadrži specifične hranjive tvari, tako da je važno jesti kombinaciju tih namirnica kako bi se osiguralo odgovarajući nivoi prehrane.
Naravno naprosto birajući hranu iz ovih skupina, nije dovoljno. Uostalom obrok odabran iz ovih pet skupina hrane može uključivati ​​tortu, kandirano slatki krumpir, avokado, sladoled i slaninu. Iako su svih pet skupina hrane zastupljena, nitko ne bi pokušavao tvrditi da je to zdravo odabran obrok. Odabir najboljih namirnica iz svake skupine, i jesti manje u umjerenim količinama zdravu hranu, je najbolji način da se osigura zdrav i raznolika ishrana.
Na primer, uklanjanje masnoće i kože sa piletine je odličan način da dobijete proteine koje su vam potrebne bez nepotrebnih konzumiranja masnoća i kalorija.
Pri odabiru hleba i žitarice, obično je najbolje da odaberete one koje nose oznaku cela zrna. Celovite žitarice, oni koji nisu bili preterano rafinirani, sadrži veće prehrambene kvalitete i manje šećera.
Osim toga, mnoge žitarice sadrže dodatne vitamine i minerale, to treba vidjeti kao bonus, a ne kao zamjena za pravilnu prehranu. Mnoge namirnice su dopunjeni s važnim hranjivim tvarima poput kalcija (bitno za jake kosti i zube) i folne kiseline (važno u prevenciji defekta kod rodjenja).
Zdrava ishrana
Zamenom zdravije namirnice sa manje zdravim je kamen temeljac zdrave prehrane. Na primer, zamenom masnog mesa sa nemasnim,  zamenom bataka sa piletinom bez kože ili ćureća prsa, je odličan način kako bi se poboljšala prehrana bez žrtvovanja dobrog ukusa.
Bez obzira na vaš razlog da sledite zdravu prehranu, shvatit ćete da je dobro razumijevanje prehrane temelj vašoj zdravoj prehrani. Razumijevanje kako različite skupine hrane koristiti zajedno da se formira zdrava prehrana je dug put prema tome da vam pomogne ispuniti konačne ciljeve. Bilo da je vaš cilj krenuti na maraton, izgubiti  10 kila ili samo se osećati bolje, znanje je moć, i prehrambeno znanje je moć koja će vam pomoći da kvalitetnje provedete ostatak svog života.

Nema komentara:

Objavi komentar